8 oktober 2018

Cologne is weer hip! (na 224 jaar)

Denk jij bij 4711 ook meteen aan je oma? Een typische herinnering terug naar grootmoeders tijd.. omdat 4711 het eerste verfrissende geurwater was om te gebruiken in grootmoeders tijd. Mààr 4711 is weer hip!

We gaan even terug naar het begin.

De meest bekende en nog steeds één van de meest populaire geurwaters is 4711. Tot op de dag van vandaag wordt er elke vijf seconden een flesje van verkocht.

In 1792 kreeg Wilhelm Muelhens als huwelijkscadeau van een monnik het geheim recept voor een gezondheidsdrankje dat hij later zou verkopen als Echt Kölnisch Wasser. In 1794 gaf een Franse soldaat huisnummer 4711 aan de winkel waar Muelhens zijn watertje verkocht. En zo ontstond het bekende nummer en adres!

Al 224 jaar lang kan je namelijk in Keulen op hetzelfde adres terecht om dit iconisch geurwater te kopen.

En dat terwijl het van oorsprong eigenlijk een medicijn was! Mensen kochten het als gezondheidsdrankje voor zowat alle kleine en grote gezondheidsproblemen. Sommigen dronken het puur op, anderen mixten het met water of wijn. Maar als je weet dat het uit 85 procent alcohol bestond, waren het zeker niet alleen de genezende eigenschappen die het immense succes van het watertje verklaarden.

Enkele jaren later besloot Napoleon dat iedereen zijn recepten van medicinale dranken openbaar moest maken. Om zijn geheime recept te kunnen bewaren, besloot Muelhens dan maar om zijn wonderwater niet langer als medicijn te verkopen, maar als verfrissend water voor lichaam, geest en ziel. En zo ontstond 4711 Eau de Cologne, water uit Keulen.


Waarom is cologne zo'n succes?

Vandaag wordt de term eau de cologne vaak verkeerd gebruikt: het is niet zomaar een licht parfum met een lagere concentratie aan geurstoffen. In vergelijking met een eau de toilette en een eau de parfum zitten er wel procentueel minder geurstoffen in, maar het bevat natuurlijke, aromatische ingrediënten die voor positieve nevenwerkingen zorgen. Bovendien kan je een cologne op zoveel verschillende manieren gebruiken. Onze moeders deden doorgaans een scheutje cologne in hun handen of op een zakdoek om eraan te snuiven.

Maar tegenwoordig sprayen we ook graag met cologne en daarom zit in de verpakking bij de flacons ook een aparte verstuiver. Deze veelzijdigheid maakt dat colognes nu weer hip zijn. En het feit dat niet iedereen van parfum houdt. Colognes brengen een andere geursensatie en geurbeleving! En dat is waar men vandaag de dag op zoek naar is: niet zomaar een lekker geurtje, maar iets dat een meerwaarde geeft én dat je op elk moment van de dag kan gebruiken. Met een cologne stoor je de mensen in je omgeving niet: je kan er zoveel van gebruiken als je wil, wanneer je wil.

De nieuwe geur collectie.

In 2009 kreeg de klassieke 4711 het gezelschap van een Acqua Colonia-lijn, waarbij slechts twee geuringrediënten per cologne worden gebruikt die ervoor zorgen dat je gemoed positief beïnvloed wordt. Dé bestseller in deze lijn is Pink Pepper & Grapefruit, die je meer energie geeft.

L’essence is uitsluitend voor medewerkers in de beautybranche en is niet bedoeld voor consumenten